BabyKlokánčí Vánoce U Apolináře: odsávačka a naděje

19.12.2013 se knihovna porodnice U Apolináře proměnila v dětskou hernu. Každý čtvrtek docházím k Apolináři v rámci Rodičovského klubu za rodiči předčasně narozených dětí. Povídáme si o tom, co zažívají, cítí, jak se daří dětem, co je čeká… Tentokrát jsem si s sebou vzala velikou posilu. Naše už skoro tříleté chlapečky a jejich kamarády z inkubátorů. Partu zdravých, krásných a veselých dětí, které na svět nedočkavě pospíchaly a na neonatologii strávily dlouhé týdny a měsíce. Dnes by to do nich nikdo neřekl.

Bylo to opravdu krásné odpoledne. Dorazilo 6 maminek a 1 tatínek hospitalizovaných dětí, 3 maminky s miminky, se kterými jsem se během roku v klubu vídala, 10 dětí inkubátoru už nějaký ten rok odrostlých s rodiči. A samozřejmě nechyběli sestřičky a lékaři, díky jejichž obětavé a vysoce odborné práci si dnes tyto děti mohou užívat života plnými doušky.

Během setkání jsem vrchní sestřičce předala nemocniční odsávačku mateřského mléka Medela Symphony s příslušenstvím a 10 odsávacích souprav. Finanční prostředky na nákup byly získány z veřejné sbírky na transparentní účet o. s. Zrnka pro BabyKlokánky, díky zaslaným dárcovským DMS a z projektu Daňové přiznání pomáhá. Odsávačka už slouží maminkám na 1. boxu jednotky intenzivní péče.

Věřím, že se nám podaří z těchto předvánočních setkání udělat tradici. Rodiče hospitalizovaných dětí se na vlastní oči (a uši) mohli přesvědčit, jací šťastní a zdraví raubíři mohou vyrůst z těch jejich malinkých uzlíčků v inkubátoru. Podle jejich vlastních slov jim to setkání dodalo spoustu víry, naděje a energie do nelehkých dní, které prožívají. Už se prý těší, až na příštím setkání předají, už se svými dětmi, dalším maminkám to samé poselství. Sestřičky a lékaři byli rádi, že viděly pohromadě tolik úžasných výsledků své práce. Je vždy dojemné vidět, že pro ně jejich malí pacienti nepřestávají existovat, ani když už vyrostou z plenek velikosti 0. Děti si pohrály, vyfoukaly pár bublifuků, snědly spoustu perníčků a očička jim zářila štěstím. My, “rodiče-pamětníci”, jsme rádi viděli své staré známé a jejich neuvěřitelně rychle rostoucí děti. A ještě raději jsme si popovídali s rodiči stále ještě hospitalizovaných dětí, předali jim své zkušenosti a sílu do dalších dní trávených na neonatologii.

Chtěla bych moc poděkovat všem dárcům, díky jejichž finančním příspěvkům jsme mohli zakoupit a předat odsávačku Medela Symphony. Firmě Medela děkuji za vstřícnou finanční nabídku. Děkuji zaměstnancům neonatologických oddělení za zázraky, díky nimž se můžeme radovat ze svých dětí. A hlavně děkuji všem, kteří se setkání zúčastnili!

Eva Ratajová
Maminka Bertíka a Vilíka narozených ve 24.tt U Apolináře
Koordinátorka pro porodnici U Apolináře, BabyKlokánci, o.s. Zrnka

0 komentářů:

Okomentovat