Porodní bolest - porodní radost - bonding


Porodní bolest je přirozená a pozitivní součást porodu a je léčitelná porodní radostí – podporou kontaktu maminky a miminka po porodu.

Co je bonding
  • je to porodní radost
  • je to poporodní proces tvorby hlubokých emočních vazeb mezi matkou a dítětem.
Podporu bondingu je o to více nutné zajistit maminkám a dětem, které prožily vyvolávaný, předčasný porod nebo porod sekcí. Maminky, jejichž porod neproběhl zcela přirozenou cestou, si často myslí, že nemohou mít bonding se svým miminkem. Myslí si to také zdravotníci, kteří často nechávají miminka déle na novorozeneckém oddělení, v dobré víře, aby umožnili maminkám odpočinek po obtížném porodu.
Právě v těchto případech je zásadní podporovat bonding ve větší míře. Maminky a miminka mohou být zaskočeni a nepřipraveni na porod. Maminky rodící předčasně anebo vyvolávaně a porodem císařským řezem ztrácejí kontrolu nad porodními procesy a mohou cítit nevědomé pocity viny, z toho, že nezvládly miminko donosit či normálně porodit.

Kontaktem s miminkem mohou tuto kontrolu opět získat a pocity viny zpracovat. Ztráta kontroly nad porodními procesy vede ke stresovým reakcím a dle výzkumů jsou maminky rodící programovaně, předčasně a sekcí stresem velmi ohroženy a mohou reagovat stresovými reakcemi v šestinedělí anebo i později po porodu.
Kontakt s miminkem může tento stres velmi zmírnit až zažehnat. Vzájemný kontakt, v jakékoliv míře to jde (hlazení, zajištění možnosti, aby se maminka na miminko v inkubátoru mohla dívat, sahat na něj – miminko lze z inkubátoru vyndat a klokánkovat, aniž by bylo ohroženo, naopak, klokánkovaná nedonošená miminka mají menší problémy s dýcháním a lépe prospívají) zvyšuje tvorbu a vyplavování hormonů potřebných k zajištění budování emočních vazeb a kojení
.

Kontakt maminky a miminka je dárek přírody a pozitivní start

Podporou kontaktu mezi maminkou a dítětem posilujeme jejich možnost, aby si na sebe po porodu zvykli, aby se maminka lépe a snadněji mohla na potřeby svého miminka naladit, přizpůsobit se jeho potřebám a mohla miminku lépe porozumět, aby se miminko snáze adaptovalo na venkovní svět. Právě v těch prvních hodinách po porodu nám příroda nadělila možnost se díky kontaktu mezi maminkou a miminkem co nejsnadněji adaptovat na nové situace a také je dobře zvládnout. Podpora bondingu zvyšuje šanci fungování maminky a miminka jako sehraného týmu. Děťátko po porodu patří k matce, ať se narodí jakkoliv!
Mgr. Michaela Mrowetz - nar. 1972, klinická psycholožka, psychoterapeutka, soudní znalkyně. Momentálně zpracovává dlouhodobý výzkum "Podpora rané vazby mezi matkou a dítětem v českém porodnictví". Ve své ordinaci se věnuje převážně ženám s posttraumatickou stresovou poruchou po porodu. Vede kurzy předporodní psychologické přípravy, přednáší na téma "Podpora bondingu", podporuje českou společnost v přijetí starodávné i novodobé tradice, že dítě po porodu patří k matce. Usiluje o změnu ve zdravotnické péči o matku a dítě po porodu jako o jednu nedělitelnou jednotku.
Je matkou dvou synů. Více na www.klinickapsycholozka.cz.
Odkaz na celý článek: Porodní bolest - porodní radost

Článek vyšel v redakčně upravené formě v české verzi časopisu Betynka.

0 komentářů:

Okomentovat